Het Zeekadetkorps

Hoe zit de organisatie in elkaar

Wat komt er allemaal bij kijken

De organisatie

Het zeekadetkorps is een maritieme jeugdvereniging voor jongens en meisjes tussen de 11 en 18 jaar oud. Zeekadetkorps Nederland bestaat in totaal uit 19 korpsen. Bij alles wat er aan boord te doen is, leveren kadetten hun bijdrage. Zo ben je samen bezig en kun je nadien trots zijn op hetgeen wat je bereikt hebt. Om dit allemaal op een georganiseerde manier voor elkaar te krijgen hebben we de taken verdeeld in verschillende dienstvakken. De dienstvakken die we bij het Zeekadetkorps kennen zijn: de operationele dienst, de logistieke dienst en de technische dienst.

Dienstvakken

Operationele/Nautische dienst

Dit dienstvak heeft te maken met de scheepvaart, of te wel het varen zelf. O.a. navigeren, zeilen en onderhoud aan de kleine vaartuigen. Je begint met het behalen van brevet sloepgast 2, daarna sloepgast 1 en dan meestersloepgast.

Verbindingsdienst

De verbindingsdienst draait om de communicatie. Ze doen kennis op over morse, seinvlaggen, elektronica, de marifoon en je werkt met allerlei zendapparatuur.

Logistieke dienst

Hier draait het om de kombuis de keuken van het schip. Je leert om voor een grote groep personen een heel menu samen te stellen en te koken. Maar ook de voorraden bij te houden, boodschappen te doen, corvee roosters, baks indeling en de administratie wordt door deze dienst geregeld.

Technische dienst

De technische dienst richt zich op alle technische installaties aan boord van het schip. Als ‘machinist’ zorg je samen met het team ervoor dat het vaartuig kan varen en het onderhoud ervan. Door de theorielessen en de praktische kant van de opleiding kun je uiteindelijk zelf de motoren starten en grotendeels zelf onderhouden.

De opleidingen

Binnen het zeekadetkorps zijn er verschillende opleidingen om onze kadetten te leren wat een zeekadet is en leven aan boord inhoudt. Ook in de dienstvakken zijn verschillende opleidingen die we brevetten noemen. Bij de zeekadetten dragen we een uniform, dat lijkt op die van de marine. Net als bij de marine kennen we aan boord standen en rangen. De commandant heeft de leiding op het schip en wordt bijgestaan door officieren. De onderofficieren vormen het middenkader en daarna komen de kadetten. De standen van de kadetten zijn als volgt.

Aspirant
Als zeekadet krijg je een takenboekje waar allemaal taken instaan die je als aspirant moet uitvoeren om een stapje hoger te komen. Heb je deze uitgevoerd word je bevorderd tot zeekadet der 3e klasse. Bij deze bevordering krijg je nog geen strepen op de epauletten.

Zeekadet der 3e klasse
Naast de taken van het takenboekje die je moet uitvoeren begin je ook met de algemene opleiding voor het brevet van sloepgast 2. Deze moeten alle kadetten halen voor je zeekadet der 2e klasse kunt worden. Heb je deze met goed overleg afgerond word je bevorderd naar zeekadet der 2e klasse. Dan krijg je epauletten met een dunne streep.

Zeekadet der 2e klasse
Nu kun je kiezen voor welk dienstvak je je brevet wil halen. Als je deze afrondt met je takenboekje word je bevorderd tot zeekadet der 1e klasse. Je krijgt nu epauletten met een dikke streep.

Zeekadet der 1e klasse
Ook hier ga je verder met het dienstvak wat je gekozen hebt om een brevet hoger te komen. Als je die samen met het takenboekje hebt uitgevoerd dan krijg je een epaulet met 2 dikke strepen en word je bevorderd tot kwartiermeester en krijg je de rang van onderofficier.

Rangen

Onderofficier
Als onderofficier krijg je leiding over een klein groepje zeekadetten. Je begint als kwartiermeester. Dan volgt bootsman, schipper en opper-schipper.

Officier
Als officier maakt je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint bij zeekadetofficier 3e klasse. Dan volgt zeekadetofficier 2e klasse en daarna zeekadetofficier 2e klasse oudste categorie dat is de eerste officier en als laatste rang zeekadetofficier 1e klasse deze rang is voor de commandant van het korps.

De kleding

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit broek, werkhemd en een ‘witje’. Als het kouder is kun je hier nog een donkerblauwe commandotrui of fleecevest bij dragen. Onder het werkpak worden zwarte werkschoenen gedragen. Naast dat we er allemaal hetzelfde uitzien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren maar dragen we ons nette pak, het uniform

Kader & vrijwilligers

Deze zijn onmisbaar in ons korps en we zijn dankbaar dat ze zich op zo’n fantastische manier inzetten voor de zeekadetten. Een vrijwilliger kan op onregelmatige basis gevraagd worden om iets te betekenen voor het korps. Deze kan bijvoorbeeld de klussen doen waar op zaterdag geen tijd voor is. Ben jij zo’n handige man/vrouw die graag een uitdaging aangaat en die wat tijd over heeft om te helpen met allerlei klussen. Een kaderlid vervult op regelmatige basis op zaterdag een belangrijke rol in het geven van lessen en het begeleiden en ondersteunen van de kadetten. Hij of zij krijgt een bepaald dienstvak met daar bijbehorende rang. Heb je affiniteit met de maritieme wereld en lijkt het je leuk om kinderen iets waardevol te leren en ben je iemand die enthousiast met kinderen kan omgaan. Hij of zij zal deel uitmaken van een team met enthousiaste en gezellige kaderleden waarin persoonlijke wensen natuurlijk ruimschoots bespreekbaar zijn. Minimale leeftijd om kader of vrijwilliger te worden is 18 jaar. Interesse om als kaderlid of als vrijwilliger te fungeren in ons korps meld je dan nu aan?