De noorderkroon

De “Noorderkroon” is gebouwd bij Brødrene Lothe AS in Haugesund Noorwegen en wordt gedoopt als “Sjernarøy”. Op 20 april 1959 wordt het schip overgedragen aan rederij Det Stavangerske Dampskubsselskap(DSD). Destijds was het een luxe veerboot. Jarenlang heeft het in de winter de route tussen Stavanger en Hinderåvåg og Muslandsvåg gevaren en in de zomer naar Kvitsøy en Skudeneshavn.

In 1993 wordt het schip verkocht aan Ship-AS Versteroy en wordt omgedoopt in “La Vida”. Na verbouwing gaat het als veerboot tussen Fredikstad en Stromstad varen.

In 2001 komt het schip naar Nederland als het door een onbekende eigenaar wordt gekocht en komt bij Scheepswerf Reimerswaal in Hansweert te liggen.

De overheid koopt in 2004 het schip en na een verbouwing komt het in dienst bij Rijksinrichting den Engh. Hij wordt omgedoopt in “Smal Agt II” en gaat varen met jongeren van 12-18 jaar die veelal ernstige gedragsproblemen hebben. Het doel is om jongeren een opleiding te geven zodat ze kunnen doorstromen in de maritieme sector. In 2012 wordt de stekker uit dit project getrokken.

 Het schip ligt 2 jaar stil voordat het Zeekadetkorps Urk het eind 2014 koopt en omdoopt in de “Noorderkroon”.