Activiteiten

Activiteiten

Iedere zaterdag komen wij samen, wij noemen dit een korpsdag. Onze korpsdagen vinden plaats op ons eigen korpsship de m/s Noorderkroon. Ook zijn we regelmatig op en rond het water bezig met onze vletten.

Wij komen samen van 11:00 tot 16:00 uur. Wij beginnen met baksgewijs en daarna volgt een gevarieerd programma. Regelmatig plannen wij een educatieve, maar voornamelijk gezellige uitstap. Bijvoorbeeld naar SAIL Amsterdam, de Wereldhavendagen Rotterdam of op bezoek bij een ander korps. Het kan zijn dat we dan vroeger verzamelen en/of later afsluiten.

zkk 11

 

Het Zeekadetkorps Urk is een maritieme vereniging: je wordt er officieel, maar op een ontspannen manier opgeleid tot zeekadet. Dat betekent dat er ook wel wat theorie bij komt kijken over varen en zeilen en over bijvoorbeeld veiligheid en techniek. Gelukkig hoef je niet alleen met je neus in de boeken, de lessen sluiten direct aan op de praktijkoefeningen.

Om te beginnen leren aspirant-zeekadetten de weg kennen binnen het maritieme leven, en ze maken kennis met allerlei scheepsbenamingen. Direct ligt daarbij de nadruk op de belangrijkste aspecten aan boord van een schip: veiligheid en werken in teamverband. En dan leert een zeekadet natuurlijk goed roeien en zeilen. De diploma’s die je daarvoor bij ons kunt halen, worden brevetten genoemd. Het is bovendien mogelijk om in een later stadium watersportdiploma’s te halen die door de Commissie Watersportopleidingen (CWO) zijn erkend, zoals Kielboot I, II en III voor zeilers.

Na het behalen van enkele brevetten kunnen de zeekadetten een richting kiezen waarin zij meer brevetten willen halen: operationele, technische, logistieke. Je kunt bij het Zeekadetkorps tot een hogere stand of rang worden bevorderd, compleet met een extra streep op de mouw van je uniform. Behalve alle praktijkoefeningen en theorielessen is er vooral veel aandacht voor ontspanning: lekker roeien, zeilen, zwemmen en met elkaar een gezellige dag doorbrengen.

Zomerkamp

Het zomerkamp, wellicht hét kamp waar iedere kadet naar toe leeft. Het nationaal zomerkamp word jaarlijks op verschillende locaties gehouden, dit 10 daagse kamp is vaak een samenwerking tussen bijna alle korpsen van Nederland. Hier leer je kadetten kennen uit heel Nederland en leer je op een leuke manier verschillende handigheidjes kennen. Zeilen in sloepen, zeilen in vletten, vlotten bouwen, spellen en allerlei andere leuke activiteiten. Locaties worden elk jaar weer opnieuw bepaald, met regelmaat een combinatie van verschillende havens.

Wedstrijden

Naast het samenwerken tussen korpsen houden we ook onderling wedstrijden. Bijvoorbeeld de jaarlijkse nationale roeiwedstrijden die worden geregeld door het winnende korps, de Foppencupp die wordt geregeld door korps Vlaardingen of de Biesboscup welke wordt georganiseerd door korps Waalwijk en Moerdijk.